Ove godine je osposobljena i posebna opremljena učionica za realizaciju aktivnosti Eko – škole.

PODGORICA, 22.04.2021.

Eko škola je danas, sada već tradicionalno, obilježila Dan planete Zemlje. U to ime je organizovano predavanje NVO Eko tim, našim učenicima. Predavanje je održala koordinatorka ove nevladine organizacije Diana Milev Čavor na temu „Obnovljivi izvori energije“. Učenici su upoznati sa osnovama proizvodnje električne i upotrebne energije transformacijom energije sunčevog zračenja i vjetra, konceptom tehnologije pametnih gradova i politikom zaštite životne sredine u CG, značaju širenja svijesti o očuvanju planete Zemlje i koliko su važne svakodnevne radnje pojedinaca.

PODGORICA, 22.04.2021.

Danas su učenici i koordinatori Eko škole prisustvovali Zoom predavanju „Obnovljivi izvori energije“ koju je organizovao Američki ugao, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Izlaganjem Major Carolyn Richley, iz Ambasade SAD je počela ova radionica. Nakon uvodnog izlaganja uslijedile tri sesije: Obnovljivi izvori energije- energija sunca i vjetra, Tehnologija pametnih gradova, Eco friendly trendovi u nauci i tehnologiji, električni automobili. Mladi inžinjeri iz NVO Korak sa naukom upoznali su nas sa znacajem koriscenja Sunceve energije.

EKO-ŠKOLA U AKCIJI OPLEMENJIVANJE ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Kako je jedan od prioriteta nase skole ocuvanje zivotne sredine i promocija ekoloskih aktivnosti, realizovan je jos jedan projekat Eko skole podrzan od strane Uprave skole. Naši učenici trećeg i četvrtog razreda predvođeni koordinatorkama Eko-škole Violetom Đukanović, Božanom Vujadinović i Adrijanom Mugoša su izvršili sadnju raznovrsnih biljaka, indijskog jorgovana, loropetaluma, oleandra, šimšira, breze i drugih ukrasnih biljaka u dvorištu naše škole, kako bi se oplemenio prostor i učinio prijatnim ambijentom za boravak naših učenika.
Cilj ove aktivnosti je promovisanje zdravog okruženja, podizanje svijesti o zaštiti životne sredine. Ova aktivnost je dokaz da su naši učenici aktivni učesnici u projektima zastite zivotne sredine i da intezivno njeguju stavove pravih vrijednosti.

Recikliraj – profitiraj

06.10.2021. godine. Koordinatori Eko – škole  u saradnji sa kompanijom „ Svaka limenka se računa“ organizovao je  edukativnu radionicu o reciklaži aluminijskih limenki pod sloganom“ RECIKLIRAJ –PROFITIRAJ“ . Učenici su imali priliku da se bolje upoznaju  sa značajem  reciklaže aluminijskih limenki u cilju očuvanje životne sredine.

 Želimo da istaknemo da smo sada više nego ikada obavezni razvijati ekološku svijest. Navodeći da priroda koja nas okružuje i iz koje crpimo energiju kako bismo lakše prevazišli novonastalu situaciju, zahtijeva naš lični doprinos namijenjen očuvanju kroz razdvajanje, sakupljanje kao i recikliranje otpada. Tim povodom su postavljene kante za odlaganje al – limenki koje će se kasnije reciklirati. Takođe na video –bimu učenici i svi zaposleni mogli su pogledati video materijal  o značaju reciklaže al – limenki.